Mit vegyél figyelembe, amikor bankszámlát választasz?

Bankszámla sokféle lehet: forint, euro vagy más deviza alapú, magán vagy céges. Sokat nyerhetünk, de sokat is bukhatunk rajta – hosszú távon meglepően nagy pénzekről lehet szó. Íme pár tudnivaló a témában. 

Akárcsak a kölcsönöknél, a bankszámláknál is nagyon eltérő ajánlatokat találunk, és állandóan felbukkannak új és kedvezőbb opciók. Ezeknek az összehasonlítása nem is olyan bonyolult, ma már a számlák áttekintéséhez is vannak online kalkulátorok – mint szinte mindenre a pénzügyi piacon.

Mit gondoljunk át?

Mekkora összeget fogunk érkeztetni a számlára havonta? Egy bizonyos összeg felett más díjszabással kalkulálhatunk. Minél több pénz mozog a számlánkra, annál barátságosabb számladíjakkal fogunk találkozni. Így ezt a tényezőt igazán érdemes tudnunk, átgondolva a különböző rendszeresen beérkező pénzeket – munkahelyekről, esetleg állami forrásokból. Ha a munkabérünk a számlára jön, akkor más típus kedvező számunkra, mintha csak kis összegek jönnek elvétve, és csekély pénzmennyiséget ‘parkoltatunk’ itt. 

bank card

Mekkora összeget fogunk levenni havonta? Általában 2 alkalom és 150 000 forint levétel díjmentes, innentől számolhatunk kártyahasználati díjakkal. Fontos kérdés, hogy gyakran szeretnénk-e pénzhez jutni, vagy akár havonta egyszer személyesen is hajlandóak vagyunk pénzt felvenni – azaz, szükségünk van-e kártyára és ha igen, hogyan, milyen intenzíven használnánk azt.

Kell a dombornyomás?

Mekkora értékben vásárolunk kártyával havonta? Egyes konstrukciók bizonyos összegű vásárlás felett kedvezőbbé válnak. Gondolni kell a plusz szolgáltatásokra, választható opciókra is, amelyek jók lehetnek a számunkra, vagy amik segítségével időt, pénzt spórolhatunk. Sokan döntenek a dombornyomású kártyák mellett például, mert ezekkel elvileg a neten tudnak vásárolni, ám valójában a ‘sima’ elektronikus kártyák is tudják mindezt. 

Időről időre érdemes megnézni, van-e jobb ajánlat a jelenleginél a számunkra. Ha új konstrukció mellett döntünk, nem boszorkányság a váltás. Az egyszerűsített bankváltás azt célozza, hogy ne kelljen billiárdgolyóként ingázni a bankok közt, hanem az új választottat felkeresve az lefolytassa a váltást a régivel. A számla bezárása viszont gyakran jár azzal, hogy fel kell keresni a régi pénzintézetet, és az olyan folyamatos ügymeneteket – mint például a régi számláról történő csoportos beszedés, vagy a folyamatos adományozás – át kell irányítanunk. Évente több tízezret spórolhatunk egy jól megválasztott számlával. 

Még egyszer a bankkártya változásról

Komoly változást hoz a kártyatulajdonosok életébe a szeptember közepén befutó EU-s direktíva, így érdemes pár szót szólni róla, az új információk tükrében.

Mindenkit érint, akinek kártyája van

A PSD2 kifejezés hamarosan ugyanúgy közszájon fog forogni, mint a GDPR. A szeptember 14-től megjelenő módosítás azt célozza, hogy sokkal nagyobb biztonságban legyen a számlán tárolt pénzünk a jövőben.

Ami életbe lép, az a kétfaktoros azonosítás lesz vásárlásoknál. Unión belüli kártya használatnál a CVC kód mellett egy SMS-ben történő vagy valami mobilalkalmazásos azonosításra, például – mintha mondjuk a repülőtéren belépnénk a kapun – QR kód bemutatására lesz szükség. 

Öt vásárlásonként igazolni kell magunkat

A Paypassos vásárlásoknál ezentúl nemcsak 5000 Ft felett kell megadnunk a PIN kódunkat, ha ez alatt az összeg alatt húzunk le a számlánkról pénzt, akkor is legalább minden ötödik alkalommal meg kell adnunk a kódot. Valószínű ez azt célozza, hogy ne lehessen, kód megadás nélkül apránként levásárolni valakinek a számláját, ha egy rossz szándékú egyén hozzáfér a plasztik lapocskához. Erre ugyanis eddig nem volt védelem a Paypass bevezetése óta. 

A legkevesebb költséggel jó bankolni
Nagyobb biztonság – plusz egy kód

Változás, ám inkább a bővítés irányába, hogy külső szolgáltatók is hozzáférhetnek a számlánkhoz, ha adunk nekik erre belépési lehetőséget. Ha hozzáférést adunk, egyes cégek az információkhoz kaphatnak hozzáférést, vagy fizetést is lebonyolíthatnak a számlánkról. 

Már korábban is létezett kétlépcsős azonosítás

A kezdeti hírekkel ellentétben tehát nemcsak az EU-s webshopok érintettek, széles körben kell majd a vásárlásoknál komolyabban igazolnunk magunkat. Ez viszont jó hír annyiban, hogy nehezebb lesz manipulálni a számlánkat. 

A bankkártya adatainkhoz – mivel szerepelnek magán a kártyán – meglehetősen egyszerű hozzáférni. Ha még ezen túl kell információt megadnunk, amit a pénzintézettel egyeztetünk le, akkor ez némi nehézséget visz a kártyával visszaélők életébe.

A kétlépcsős azonosítás egyébként sok banki ügyfélnek nem idegen, például az OTP-ben is egy plusz kóddal tudunk csak költeni. 

Gondban az épülő újlakásra várók

Sokan vannak az ‘ingatlant vegyünk vagy béreljünk’ dilemmában. A lakásvásárlás esetén a használt ingatlan vétele, a saját kezű építés és a társasházba beszállás merülhet fel mint opció. Lássuk, mire számíthat, aki ez utóbbira két lehetőségre szavaz.

A magánház építések biztosabbak

A budapesti újlakás építéseket vették górcső alá, írja elemzésében a Portfolio.hu. Összesen mintegy 6470 ingatlanról van szó, magán és társasházi építésekről egyaránt. Elsősorban az utóbbi, értékesítésre szánt építkezéseknél vannak csúszások a határidőben.

kész társasház

A portál elemezte is a Budapesti Lakáspiaci Riport adatait, hogy kiderüljön, milyen összefüggések vannak: például a projekt nagysága megszabja-e, mennyire lépik át a határidőket az építtetők.
A társasház építéseknél, ahol a vállalkozás eladja a lakásokat, 43 százalék esetében sikerült időben befejezni a munkákat. Éppen ugyanennyi százalék esetén viszont egy negyedévtől egy évig csúszik az átadás. A projektek 14 százalékánál a lakáskulcsra több mint egy évet kell várniuk azoknak, akik előleggel bejelentkeztek az adott otthonokra, és 100 esetből 1-nél ennél is tovább húzódik az átadás.

Csúszik a nagy, csúszik a kicsi

Az, hogy hány lakás van az adott házban vagy házcsoportban, amely épül, és hogy sikerül-e átadni az ingatlant, lényegében nem függ össze. Nagy késés lehet kis építkezésnél és nagynál is – valószínű, az építtető tapasztalata és kapcsolatrendszere, az általa biztosított színvonal a legfontosabb, nem a méret. A mega projekteket a nagy, tőkeerős cégek szokták vinni, ám ugyanúgy megcsúszhatnak, mint a kisebb vállalkozások.

Ha beleszállnánk egy társasház építési projektbe mint vevő, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy az adott cég milyen szakmai múlttal rendelkezik. Ahol rendben átadott házak vannak a portfólióban, ott nagyobb lehet a bizalmunk.

Referencia mindenekelőtt

A legtrükkösebbek még az építtető cég vezetőinek a nevére is rákeresnek a neten, hiszen a rossz hírű vállalkozást le lehet zárni és újat lehet indítani.
Ez persze arra is vonatkozik, ha telket vásárolunk és az emelkedő magánház árak követése helyett sajátot építünk.

A felújítást végző vállalkozásoktól – ha például hitel segítségével renoválunk egy ingatlant – pedig mindenképpen kérjünk referenciát. Amennyiben nem így teszünk, a legrosszabb esetben elteszik az előleget a szakemberek és sose látjuk őket többet viszont.
Sokan mindezek helyett inkább a némileg olcsóbb használt lakás piacon nézelődnek. Nem véletlen, hogy az emelkedő árak miatt a legnépszerűbbé a korábban kissé lenézett panelek váltak.

Bankkártyás online fizetés – szigorítás szeptembertől

Szeptember 14-től az EU-ban más szabályok fognak a kártyahasználatra vonatkozni a netes vásárlásoknál. A cél, hogy a visszaélések nehezebbek legyenek azoknak, akik más kártyáját próbálják használni.

Minden adat kéznél van

Ha elhagyjuk a bankkártyánkat vagy ellopják, akkor ma könnyen levásárolhatják a rajta levő összeget a neten. Ugyanis ha rajta van a biztonsági kód és az illető tudja a nevünket – például családtag, ismerős – akkor ennek semmi akadálya nincs. A kártya felülete ugyanis tele van mindazokkal az adatokkal, amelyekkel már indulhat is a költekezés a számlánkról

Az Unióban ezt innentől szigorítják, ugyanis csak akkor lehet majd pénzt költeni a kártyáról, ha egy egyéni biztonsági kóddal azonosítja magát a felhasználó. (Ha viszont nem EU-s oldalra megyünk rá, például, hogy az idehaza legismertebbeket említsük, az AliExpress.com-ra vagy az Amazon.com-ra, akkor erre továbbra sincs szükség.) 

A felhasználónak is lesz tennivalója

Az azonosítás formája – SMS, beolvasható színes vizuális kód, QR-kód – bankonként különbözik majd. Ezt aktiválni kell majd, például az adott pénzintézet online felületén. 

Az európai webshopokban és más online fizetős helyeken tehát nem fognak visszaélni a kártyánkkal, bár lesz, ahol ezt megtehetik. Mint korábban írtuk, ez ellen például virtuális kártyával védekezhetünk.

Az online fizetés letiltása jó megoldás

Ha netán ellopják a bankkártyánkat vagy elveszítjük, akkor az első dolgunk legyen az, hogy letiltatjuk. A napi bevásárlást és készpénz felvétel limitet pedig állítsuk nullára, ezzel használhatatlanná tesszük a plasztik lapocskát. 

Ha viszont megtaláljuk a kártyát, mert például kiderül, hogy a strandfelszerelésünk közé csúszott nyaralás közben vagy bármi egyéb módon csak időlegesen szakadtunk el tőle, akkor azonnal jelentsük ezt is be. Ha tovább használjuk a letiltatott kártyánkat anélkül, hogy értesítenénk a bankot, akkor még feketelistára is kerülhetünk a KHR (BAR) listán. 

 

Hogy férjünk hozzá a számlánkhoz külföldön?

A kérdés – ha például egyszerű nyaralásra vonatkozik – nem igényel bonyolult választ, hiszen a pénzünkhöz ATM-ből, vagy kártyás vásárlással is hozzájuthatunk. A fő kérdés: mennyibe kerül nekünk mindez?

A bank sokat nyer a deviza váltáson

A kártya használata evidensnek tűnik úgy külföldön, mint belföldön. Sokszor például nem váltunk utazás előtt a nyaralóhelyünk pénznemére elegendő pénzt. 

Ha nem euróról van szó, hanem mondjuk horvát kunáról, izraeli sékelről vagy thai bahtról, akkor érthető is, hogy nem szerzünk be túl nagy mennyiséget. A megmaradó pénzzel ugyanis nem tudunk sokat kezdeni, hacsak nem járunk ki időről időre. És tudvalevőleg pénzbe kerül a váltás és a visszaváltás is. 

Gyakran tehát a bankszámlánkra hagyatkozunk odakint, helyi készpénzünk fogytával. Ám a közhittel ellentétben nem biztos, hogy ugyanannyiba kerül a pénz felvétel és a kártyás vásárlás, mint itthon. 

A derűlátó külföldre látogatók – ha az adott országban ez megoldható – a saját bankjuk automatáit, fiókjait keresik. Ám akármilyen pénzintézethez fordulunk, ha nincs éppen az adott devizában számlánk, a forintos számláról a bank nem a legjobb váltási rátával fordítja át a pénzünket arra a pénznemre, amiben kiadja az ATM a kért összeget. Ha a forintos számlánkról veszünk fel pénzt, akkor a ráta az esetek túlnyomó többségében nem a középárfolyam lesz. Ha az lenne, akkor a pénzküldő cégek nem élnének és virulnának.

Az eurós számla, a Transferwise sem mindig nyerő

Ha van eurós számlánk és ehhez tartozó kártyával mondjuk Olaszországban eurót veszünk fel, akkor is felmerülhet plusz költség. Létezik olyan ATM társaság, amely angol fontban terheli meg a kártyát és vált euróra, méghozzá nem szerencsés árfolyamon. És ezt csak akkor tudjuk meg, mikor már elindítottuk a tranzakciót.

nyaralas

Mi a megoldás minderre, hogy felhőtlen legyen a nyaralásunk? A legrosszabb esetekre legyen nálunk készpénz, illetve megbízható ATM-ekből vegyünk fel pénzt, amelyeket neten le tudunk ellenőrizni.

Ne gondoljuk, hogy csak mert Európában vagyunk, mindenhol tudunk készpénz nélkül fizetni, és ez a legbiztonságosabb.

Mindez egy kis előre készülést igényel természetesen. Ebben a cikkben nem nevezzük meg a céget, de népszerű turista desztinációkon nem érdemes a kézre eső, feltűnő automatákhoz fordulni pénz kivétel céljából.

Törlesztőrészlet – hogyan tegyük barátságosabbá?

Ma már komolyan be van határolva, mekkora hitelt és ezzel mekkora törlesztőrészletet vállalhatunk, de egy, az életünkben bekövetkezett komolyabb változás épp elég, hogy esetleg nehéznek bizonyuljon fizetni a havi részletet.

Minket védenek a korlátok

A havi törlesztés már nem a hitelt felvevők vállalkozókedvén múlik. Az MNB egyre alacsonyabbra szabta az utóbbi időszakban a kölcsönök mértékét a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) segítségével. Ma már korlátozottabban vehetjük igénybe a bankok pénzét, főleg, ha nem fix kamatozású hitelt szeretnénk, és nem 400 ezer Ft feletti a jövedelmünk.

pexels-photo-355988Az adósságfék rendelkezések ellenére elég egy váratlan kiadás, vagy egy kellemetlen fordulat az életünkben – válás, betegség, két munkahely közti szünet -, ami megnyirbálja a tartalékainkat, és máris nem tudunk annyit fordítani a hitel visszafizetésére, mint szeretnénk. Nem véletlenül javasolják a pénzügyi szakértők, hogy 3-6 havi fizetésünknek avagy bevételünknek megfelelő tartalék legyen a minimum, amivel rendelkezünk. Amíg ez nincs meg, ne herdáljuk a pénzt.

A banknak számos eszköze van

Ámde ha nem így tettünk, és nehézkes a törlesztés, még mindig van pár eszköz a kezünkben. Mielőtt jelentősen csúsznánk a fizetéssel, jelezzük a banknak, hogy ‘likviditáshiány’ lépett fel. Bujkálás helyett próbáljunk közösen megoldásokat találni a hitelező féllel. Ilyen lehet a hitelkiváltás is. Ezzel akkor tudunk előnyösebb konstrukcióra átváltani, ha még nem vagyunk mínuszban, azaz eddig minden részletet befizettünk.

Kérelmezhetjük a futamidő elnyújtását, akkor kisebb lesz a havi törlesztőrészletünk. De abban is megállapodhatunk, hogy átmenetileg, bizonyos időre csökken a havi törlesztőrészletünk. Persze ennek vannak következményei: a különbözet a tőketartozásunkhoz csapódik hozzá. Kaphatunk tőkemoratóriumot is. Ebben az esetben csak a kamatokat fizetjük, időlegesen. Itt ha a türelmi idő lejár, a felhalmozott adósságot meg kell adnunk.

Hogy ne merítsék le a számládat a neten keresztül

Ma már rutinnak számít webshopból vásárolni. Ám vannak olyan oldalak, ahol az online utalás nem teljesen biztonságos – lehet ez egy kis szálláshely kifizetése Ibizán, vagy vásárlás amerikai oldalról. Milyen megoldásokat használhatunk?

Biztonsági rések

Online megrendelni dolgokat nem olyan, mintha a piacon vennénk barackot, nem kapjuk meg azonnal, amit veszünk (rendszerint), és nem látjuk a másik felet, no és a pénzünket is virtuálisan küldjük. Ez okozhatja a legtöbb kárt. Nem ritka ugyanis óvatlan shoppingolók esetében, hogy kicsalják tőlük a bankkártya adataikat.

Jó tudni, ha – nem banki oldalon – megadjuk ezeket az adatokat:

  • kártyaszám
  • számlaszám
  • ellenőrző kód
  • lejárati dátum

Akkor lényegében átnyújtjuk valakinek a kártyánkat kódostól.

Egy dolgot vettél vagy rendszeres vásárlásra fizettél elő?

Elsősorban az USÁ-ban jellemző, hogy csak minden adatunk beírása után rendelhetünk. Gyakori a megtévesztő szolgáltatás név, amellyel később folyamatosan pénzt húznak le az ügyfelekről, akik nem is sejtik, hogy addig ismétlődik a fizetés, amíg fel nem fedezik és le nem állítják. Tehát ha olcsónak tűnik mondjuk egy online marketing tudáscsomag, az ezért is lehet. 

Egyszer használatos adatok

És mégis vásárolnak ott biztonságos módon az emberek – leginkább PayPallal, vagy virtuális bankkártya számmal. Ez egy olyan számlaszám, amit csak egyszer használunk fel, és aki megtudja az adatait, nem megy vele semmire, mert nincs mögötte valós számla. 

A PayPal esetében sem árt, ha rákeresünk arra, ki jogosult rendszeresen pénzt utaltatni tőlünk. Ilyen gond az eldobható számlaszámmal nincs. Kínál ilyet a Revolut pénzküldő fintech cég is többek közt. Emellett számos hazai bank általában plusz összegért nyújt hasonló szolgáltatást. Akár csomagban tíz virtuális kártyát is birtokolhatunk, így minden vásárlásnál mást és mást használunk fel, falat emelve ezzel valós számláink elé.

 

 
 

Babaváró hitel – ismét változnak a hitelezési szabályozások

Július elejétől változóban vannak a hitelekkel kapcsolatos szabályozások. Az ok az új állami támogatások megjelenése. 

Fiatal, dolgozó házasoknak, akik nem most költöztek haza külföldről

Az MNB új rendelkezésének lényege, hogy a babaváró hitelt fel lehet használni hitelkiváltásra is. Ehhez nézzük meg egy kicsit, mi az, amit igazán érdemes tudni erről a családtámogatási formáról?

A babaváró hitel meglehetősen sokoldalúan kihasználható. A törvénybe belefoglalt célcsoport – ami sokoldalúan rögzített, például azokra vonatkozik csak, akik fel tudnak mutatni 3 év TB fizetést – a babaváró hitel 75%-át betudhatja önerőnek a lakásvásárlás esetén. A CSOK-nál pedig ez a hányad 100%. 

Ha pedig várunk 90 napot (3 hónapot), akkor 100%-ban tudjuk önerőként felhasználni a 10 millió forint támogatást. Zárójelben: amely egyébként 5 éven belül született baba esetén kamatmentes (kezelési költség mellett). Hogy miért jó ez? Mert nem kell visszafizetni, ellenben a hitellel. Illetve érdemes arra odafigyelni, ha igényeljük ezt az összeget, hogy csak egyszer lehet felvenni. 

Egyre vonzóbb a babaváró

A jelenlegi változás lényege tehát, hogy akik már több hitellel is rendelkeznek, azok a babaváró hitelt kihasználhatják arra is, hogy csökkentsék az adósságukat, kiváltsák eddigi kölcsöneiket, vagy azoknak egy részét. 
A legutóbbi hitelekkel kapcsolatos módosítás az adósságfék szabályozással volt kapcsolatos. A kamatperiódussal összefüggően változtatták a törlesztőrészlet nagyságát, illetve az adós jövedelméhez mért arányát – erről korábban itt írtunk.

Masszív drágulás a lakásfelújítások terén

Vállalkozó szellemet feltételez, ha 2019-ben egy felújítást kiviteleztetnénk. A kis munkákat sokszor nem vállalják, és az árak mind munkaerő, mind építőanyag téren emelkedtek. Milyen tendenciákat érdemes ismerni? 

A minőségi munkaerőt fel kell hajtani

Tíz éve heteket, öt éve hónapokat, most rossz esetben éveket kell várni szakemberre, állítja a Világgazdaság. Az ok az építőipari munkások elvándorlása: ez az a terület, ahol nyelvtudás nélkül is vígan meg lehet élni pár országgal arrébb.

man-3752512_1280

A hosszú várakozási időt sokan úgy próbálják elkerülni, hogy kevésbé hozzáértő munkaerőre bízzák a feladatokat, illetve ilyen munkatársakat toboroznak a kivitelező cégek is. Ám szaporodnak az olyan esetek, amikből az derül ki, ez nem a legjobb megoldás. 

Az új otthonok sem időre készülnek el

A munkaerőhiány a felújítások mellett természetesen az újépítésű lakások átadását is érinti. Egyre gyakoribb, hogy nem tartják a kivitelezők az ütemterveket, pedig ez nekik sem jó, mivel kötbér fizetése vagy a – megrendelő részéről – a szerződés felmondása lehet a folyamat vége.

A felújítások esetén jellemzően harmadával nőttek a munkabérek, illetve az alapanyag árak is emelkedésnek indultak. 

De mit tehetünk, ha renoválni szeretnénk ingatlanunkat?

A kivitelező teamek legszívesebben nagyobb szabású, komplexebb munkákat vállalnak el. Ezért érdemes úgy alakítani, időzíteni a felújítást, hogy egy több hetes, hónapos munkát tudjunk rábízni a felújító gárdára, amely természetesen eléggé kifizetődő. Ha nem tudjuk ezt finanszírozni, a célzott hitel is sokat segíthet. 

Sokan halasztják el későbbre a javítási munkákat, hogy ‘összejöjjön’ egy komolyabb, több részből álló felújítási feladat, amiért már érdemes kiszállnia a szakembereknek.

Amire érdemes még figyelnünk, hogy mindig tudjuk, ki dolgozik az ingatlanunkon. Az alvállalkozói láncolatok, az egymásnak munkát adó cégek ‘kibogozása’ nagyon hasznos. Illetve a gyakorlott megbízók eljárása, hogy nem adják ki a megbízatást, amíg nem egyértelmű, ki vállalja a felelősséget, ha netán probléma merülne fel.  

 

Revolut, Transferwise, Curve – ismered a lehetőségeket?

Ha devizát küldenénk, tárolnánk, vennénk fel, akkor most már számos igen fejlett megoldás áll a rendelkezésünkre. Szerencse, hogy a fintech piacon komoly verseny alakult ki az ügyfelekért, és lassan Magyarország felé is bővül a piac.

Aki megtörte a bankok ‘uralmát’

A TransferWise az egyik első szolgáltató volt, amellyel több pénznemben lehet utalni. Ma már ‘borderless’ kártyával is rendelkeznek, amelyre 40 pénznemben tölthetünk fel összegeket és a pénzünket akár ATM-ből levehetjük, a bankinál sokkal kedvezőbb díjakért. Ennek a pénzküldő cégnek is hatalmas előnye, hogy minden szolgáltatása teljesen transzparens, azaz nincsenek kellemetlen meglepetések, rejtett díjak, amelyek egyszer csak előkerülnek. Az alapdíjak pedig nagyon is barátiak. 

A brit TransferWise a Brexitre is felkészült, többek közt Brüsszelben irodát nyitott, hogy az európai ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje. Egyébként a pénzküldő cégnek Budapesten is van irodája. 

A legújabb lehetőség: a Curve

Komoly vetélytárs szolgáltatások terén a Revolut, amely szintén középárfolyamon, azaz a legkedvezőbb rátával vált. Most pedig itt a Curve applikáció, ami szintén egy alternatívája a hagyományos pénzváltásnak és deviza utalásnak. Mit tud ez utóbbi kettő?

A Curve-nál és a  Revolutnál kapunk egy Mastercard (debit) kártyát.

Mindkettő cégnél havi 200 fontnak megfelelő összeget ingyen kivehetsz ATM-ből.

A Curve a Revoluthoz hasonlóan középárfolyamhoz közel vált. Jellemzően mindkettő jobb váltás tekintetében, mint a Transferwise. Viszont a Curve ügyfelei számára csak havi 500 fontig ingyenes a váltás, utána 2% díjat számolnak fel, ami jóval előnytelenebb, mint a Revolut esetében.

A Curve emellett applikáció, amely az összes – a kártyánkoz kapcsolódó – költésünket számon tartja, és segít nekünk abban, hogy spóroljunk. Mondani kell, általában sem a bankok, sem a netbankok nem törekednek erre. 

Miért marad mégis versenyképes a TransferWise?

Ha jelentős összeget tárolnánk a számlánkon, akkor ezt a céget érdemes választani, mivel sokkal stabilabb pénzügyileg, mint a másik kettő, amelyek befektetői háttere kevésbé megbízható.

Ha sok pénzt küldünk, váltunk, érdemes az összes lehetséges opcióra ránézni. Van, amiben például a Revolut a nyerő, így verhetetlen az ingyenes pénzküldés másik Revolut felhasználónak.