LTP – számlanyitási díj nélkül?

A lakástakarék pénztár ugyan megkötésekkel, de a befektetési piac egyik legjobb hozamát biztosítja. Az LTP közkedveltségét stabillá teszi az állam által garantált 11 százalékos nyereség, amely semmilyen árfolyam vagy egyéb változástól nem függ.

Igazi kihagyhatatlan ajánlat az LTP

Rendkívül megbízható konstrukció: 21 éve elérhető, 4 cég foglalkozik vele 2 milliárd forintos minimumtőkével, eddig egymillió ügyfele volt. Banki terméknek minősül, azaz OBA által garantált.

Több formában elérhető, a szakértők szerint a minél rövidebb futamidő hozza a legjobb hozamot. Így inkább több 4 éves szerződést nyissunk egymás után, mint egyetlen hosszút.

Lakás célra kell felhasználni, ám rendkívül sok formában tehető ez meg, Akár lakáshitelt kiváltó szabad felhasználású hitelbe is betörleszthető.

Más is kaphatja a végén

Előnye, hogy menet közben sok téren változtatható, nem utolsósorban átruházható. Lehet más a befizető, megváltoztatható a kedvezményezett személye (aki lehet azonos az előtakarékoskodó személyével is). Emellett visszavonható a kedvezményezett, azaz dönthetünk úgy, unokaöcsénk helyett magunknak gyűjtünk a jövőben.

Az LTP csak abban nem változtatható meg, hogy közeli hozzátartozók osztozhatnak a kiutalt összegen – ez egyébként nem lehet élettárs. Ezzel érdemes számolni, nem házastárs nem számít ennél a befektetésnél közeli hozzátartozónak.

sajat-otthon-300x165
A legjobb otthonteremtési támogatás

(kép forrás: kp.hu)

Ha a maximumot szeretnénk kihozni ebből a lehetőségből, családon belül bátran nyissunk meg több LTP-t, amelyeket akár ugyanarra a célra is költhetünk.

Eleshetünk a 30 százalékos támogatástól

Ami eltántoríthathat érdeklődőket, az egyedül a számlanyitási összeg lehet. Ez a kifizetendő összeg – amely egyértelmű az időtartamból és a havi befizetésből – egy százaléka. Öt éves konstrukció esetén ez például a maximum befizetés mellett kb. 35 ezer forint. Ám gyakran találunk olyan akciós terméket, ahol még ezt sem kell befizetni.

A számlanyitási összeget akkor nem szokta a bank kérni, ha elállunk attól, hogy a szerződést átruházhassuk, avagy idő előtt megszüntessük. Ha a legrövidebb időszakot, a 4 évet nem töltjük ki, akkor nemcsak a nyitási díjat kell kifizetnünk, hanem nem kapjuk meg a 30 százalékos állami támogatást, csak a befizetésünket és annak kamatait.

Más feltételek is előfordulhatnak, például hogy ne késsünk 3 hónapnál többet a befizetéssel, ám ezek nem teljesíthetetlen elvárások. Érdemes tehát kifogni egyet a nem ritka akciók közül. De az LTP még számlanyitási díjjal együtt is verhetetlen ajánlat.

Három friss hír a lakáshitelek világából

2017-ben rekord mértékben vett fel a magyar lakosság hiteleket, és ez a tendencia valószínűleg töretlenül folytatódik majd idén is. Még mindig nagyon kedvezőek a lakáshitelek feltételei a változatlanul alacsony kamatkörnyezet miatt. Lássunk pár fontos információt, ami érdekelheti a kölcsönre vágyókat!.

Bőven 3 % alatti kamat jellemzi a rövid kamatperiódusú hiteleket

Ha vállaljuk, hogy 3, 6 vagy 12 havonta fellvizsgálják a törlesztőrészletünket, és az igazodik az aktuális BUBOR szinthez, azaz akár csökkenhet vagy növekedhet (csökkenni jelenleg nem tud igazán hová), akkor 2-3 százalék közti THM mellett jutunk lakáshitelhez.

Ám egy jellemző 10 vagy 20 éves futamidő nagyon sok változási lehetőséget jelent, és a kezdetben olcsó hitel kiszámíthatatlanul változhat.

Azaz 12,5 milliós hitelhez juthatunk havi 50 ezer forint kifizetése mellett, és sokan élnek is a lehetőséggel, ám egy rossz szavuk sem lehet, ha 5 év múlva esetleg 100 ezer forintot kell majd fizetniük. A szakértők továbbra is a drágább, de stabilabb hiteleket preferálják.

Nagyon kedvező kamatúak a hosszú távon rögzített lakáshitelek

Érdemes ilyen hitelt vállalni, mivel most ez is fantasztikus feltételek mellett kapható meg. A fogyasztóbarát lakáshitelek megjelenése is ösztönözte a bankokat, hogy jobbá tegyék 5, 10 évente változó vagy végig fix ajánlataikat.

3 éves kamatperiódus mellett a legkedvezőbb ajánlat 3,11%-os THM-el érhető el, ha 10 év után mozdul el a törlesztőnk, ami elég komoly biztonságot jelent, akkor 4,5% körüli THM-el kell számolnunk.

A biztonság pénzbe kerül, de évek óta nem volt olyan olcsó, mint most: 20 évig fix kamatozású ajánlatok tulajdonképpen havi mintegy 20-25 ezer forint többletet jelentenek a 3 évente változóhoz képest az elemzők szerint. (400 ezer forintos átlagos családi összjövedelem mellett vizsgálva a 2018 eleji ajánlatokat).

A legstabilabbak jó irányba mozdultak el

A végig fix hitelek jellemzően némileg kedvezőbbek lettek az előző hónapokhoz képest. Átlagosan 0,5-2 %-os esés mutatkozik a THM-ek terén.

Nem mellékes a MNB alelnökének 2017 őszén tett ígérete sem, mely szerint még évekig számíthatunk a kedvező alacsony kamatszinttel.

Hogy tegyük rendbe 2018-ban a pénzügyeinket?

Egy év kezdete mindig remek lehetőség arra, hogy tiszta lappal induljunk. A pénzügyek terén is új esélyt kapunk 2018 januárjában, hogy takarékosabban és rendezettebben éljünk.

Tudunk bánni a bevételeinkkel?

Sokatmondó tény, hogy a legszerényebb jövedelműek herdálják el legkönnyebben a pénzüket. Akik nem szoktak nagyobb összegek megfontolt kezeléséhez, ha például megnyerik a lottót, egy szinte beláthatatlan pénzmennyiséget is képesek elkölteni rövid idő alatt. A vonatkozó tanulmányok szerint a nyertesek többsége 7 év alatt kifut a pénzéből.

A vagyonra tehát – legyen bármilyen hatalmas – vigyázni kell, és még ha jól állunk is anyagilag, minden lépésünket céltudatosan kell megtennünk.

Ha pedig még nem állunk jól anyagilag, még fontosabb a pénzügyi fegyelmezettség.

Érdemes kitűzni magunk elé célokat, akár fel is írhatjuk kis cédulákra, hogy valóban mindig a szemünk előtt legyenek.

2018
Új év, új lehetőségek

(kép forrás: forbes.com)

Legyünk képben

Mennyi pénzünk van, mire költünk? Az állandó havi költségekkel tisztában kell lennünk, a ‘mozgó’ költségeket pedig a legjobb feljegyezni, hogy lássuk, mi miatt futottunk ki a pénzünkből.

Legyenek céljaink

Tűzzünk ki olyan célokat, amelyeknek van értelme, és különítsük el a pénzünket akár másik bankszámlára. Lehet, hogy ezek csak nekünk fontosak, ezért ragaszkodjunk hozzájuk a ‘jótanácsok’ ellenére is. Ha a világkörüli út nekünk fontosabb, mint a második lakás, gyűjtsünk erre. Ha valakinek vannak álmai, nem fogja herdálni a pénzét.

Nem baj, ha pénzt fialó célokra is félreteszünk. Az ingatlanbefektetés olyan kiadás, ami a beletett összegnél többet hoz vissza.

Igen, van pénzem, de nem én vagyok a bank

Ha valakinek már jobban áll a szénája anyagilag, megjelennek körülötte a nagylelkűséget díjazó ismerősök. Sokan elvárják, hogy a vastagabb pénztárca okán hívjuk meg kávéra, ha összefutunk, de van, aki a kölcsönt tekinti természetesnek.

Se barátnak, se rokonnak ne adjunk nyomós ok nélkül kölcsönt, mert könnyen lehet, hogy bottal üthetjük majd a pénzünk nyomát. Még rosszindulat sem szükséges a másik fél részéről, hogy ne törlesszen, elég, ha nem ért az anyagiakhoz.

Szüntessük meg az adósságunkat

Elsődleges, hogy eltüntessük a hiteleinket. Érdemes előtörlesztéssel, végtörlesztéssel “kihátrálni” a bankkölcsönökből. Az adósságrendező hitel egy remek módszer a tartozás végleges felszámolására. 

A számláinkat fizessük be mindig időre – ha ezt mindig halogatjuk, gondoljunk arra eközben, hogy a szolgáltató cégek dolgozóinak biztosítjuk a megélhetését.

Viszlát 2017! Mi történt az évben?

Rendhagyó módon nézzünk egy kicsit vissza: mik voltak a top hírek 2017-ben?

Januárban kiderült, hogy a magyar ingatlanok drágultak 2016-ban a legnagyobb mértékben az Európai Unió 29 országa közül. Ez egy történelmi rekord, amit megspóroltunk volna.

A legdurvábban dráguló ingatlanpiac egyébként több évet tekintve Észtországé, ott 2010 óta 67 százalékot erősödtek a lakásárak.

Vélhetően nem fogja csökkenteni az árakat a novemberben napvilágot látott hír, miszerint 2019-ig tart az új lakásokra vonatkozó kedvezményes áfa.

ingatlanpiac

(forrás: csalad.hu)

Megy az Airbnb vagy marad?

Az ingatlanpiac pörgésének csökkenését prognosztizálták sokan év elején. Többek közt azon okból, hogy az Airbnb már kevésbé jelent jó üzletet az új belépőknek. Bár 2017-re a rövidtávú lakáskiadás sikerének lecsengését vélték előre látni a szakértők, a szektor még él és virul, és korlátozása sem történt meg.

Lakást továbbra is rengetegen keresnek, köszönhetően a változatlanul nagyon jó feltételekkel felvehető lakáshiteleknek. Március környékén siklottak le rekordmélységbe a lakáshitel THM-ek.

Sikeres – bár rekord hozamához képest még mindig kevésbé keresett – a lakástakarék pénztár. Mint írtuk, kis ügyességgel akár számlanyitási díj nélkül is elindítható. Az is kiderült, rövidebb lett a kiutalási idő: 3 helyett 2 hónapig kell várni a lejárat után a pénzünkre. Ezzel még jobb lett az LTP EBKM mutatója, egyben a hozama.

Már csak arra kell vigyázni, mit veszünk az összegyűjtött vagy megelőlegezett pénzből. Egy angol felmérés szerint – amiből áprilisban idéztünk – átlagosan 27 perc alatt jutunk el a megvétellel kapcsolatos döntésig, mikor megnézünk egy ingatlant. A megkérdezettek fele pedig 10 perc alatt kimondja az igent a vételre. Eléggé kevés idő 20-30-60 millió forint elköltésére.

Ha már megvan a lakás

Az ingatlantulajdonosok számára még jobban megéri majd a lakáskiadás, ugyanis egyszerűbb és olcsóbb lesz. Májusban kiderült, 2018-tól megszűnik az EHO (egészségügyi hozzájárulás). A tételes átalányadó szabályozása is kedvezőbbé válik.

Az év nagy durranása lett volna a fogyasztóbarát hitel, ami idén került bevezetésre. Ám az ügyfelek nem érezhetik annyira hihetetlenül kedvezőnek ezeknek a hiteleknek a feltételeit. Minőségi ugrás a szaksajtó szerint nem történt.

Egyértelműen jó híreket kaptak viszont 2017-ben a sokgyerekes családok, akiknek 2018-tól milliós kedvezményt biztosít a kormány a lakáscélú hitelekből.

Fogyasztóbarát hitelek – mik a tények?

Az év egyik legizgalmasabb fejleménye a hazai hitelpiacon az volt, hogy beindultak a fogyasztóbarát hitelek.

2016 őszén jelezte először a jegybank, hogy elősegítendő a könnyebb kölcsönhöz jutást, átlátható és biztosan visszafizethető hiteleket “vár el” a hazai bankoktól.

Mi jellemzi ezt a hiteltípust?

A fogyasztóbarát hitelnek elsősorban az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • a kamatperiódus hossza minimum 3 év (3, 5 vagy 10 év), vagy a futamidő végéig fix a konstrukció.
  • a referenciaértékhez képest nem lehet magasabb a kamatfelár, mint 3,5%
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a lehet, de legfeljebb 150 ezer forint
  • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb, mint 1%, LTP előtörlesztés esetén díjmentes kell legyen az előtörlesztés
  • a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásához képest legfeljebb 15 munkanap, a folyósítási határidő 2 munkanap lehet

Nem egy-két nap volt, mire valóban előálltak a pénzintézetek ezekkel az ajánlatokkal, de idén nyáron már felbukkantak az első fecskék. Az FHB volt az első, amely kijött az MNB által minősített termékével. A különbség az új és a meglevő ajánlatok közt nem volt kiugró. A jegybanki bejelentéskor a legkedvezőbb piaci hitelek kamata 3,9-6,7% között mozgott, míg a toplistás fogyasztóbarát hitelek kamata 3,6-6,0% között volt.

Most év végén már kicsit mozgalmasabb ez a szegmens. Lássuk, mit érdemes tudni a szuperhitelnek nevezett ajánlatokról?

Kedvező hiteltermék – gazdagoknak

Az OTP háza táján jelenleg az az aktuális hír, hogy november végével a fogyasztóbarát hiteleket érintő kamatkedvezményeket megszűntette. Itt ez a termék csak a fogyasztók egy speciális részének elérhető, ugyanis 350 ezer forintos havi összjövedelem alatt nem vehető igénybe. Mondhatni az OTP eléggé bebiztosította magát, hogy ne érje csalódás a törlesztés visszafizetése terén.

A stabilabb hitelek esetén – 3, 5, 10 éves és végig fix – a fogyasztóbarát termékek év végén  emelték kezdeti kamataikat. Azaz ha be is tartják a szigorú jegybanki követelményeket, nem szeretnének túl olcsóvá válni.

Ennek következtében a 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönök esetében a “sima” piaci hitelek kedvezőbbek az elemzők szerint, mint a fogyasztóbarát hitelek.

Viszont ha valaki tudja a kezdetektől nagyobb havi részleteket fizetni, hogy a hitele végig fix legyen, az egyértelműen kevesebbet fizet a fogyasztóbarát hitellel, mint a változó kamatozású verziók esetében.

 

Lakástakarék – mire figyeljünk év végén?

A lakástakarék szerződéssel rendelkezőknek oda kell figyelniük a befizetéssel kapcsolatban pár dologra. Nem árt év végén is ránézni, hogy alakult az LTP befektetésünk.

A legnagyobb hozamot biztosítja

Remek befektetési megoldás a lakástakarék, hiszen nincs még egy olyan lehetőség, ahol a  befizetett összeg 30 százalékát még hozzátenné az állam. Ám megjegyzendő, a befizetés lehetősége felső korlátos – még mielőtt valaki kirámolná így az államkasszát -, és a cél is meg van szabva. Nevéből eredően csak lakhatásra lehet fordítani a végösszeget.

penz LTPbe helyezes

(kép forrás: tudatosadozo.hu)

A befizetéseket havonta kell megtenni, és oda kell figyelni, hogy a befizetési év (ami nem a naptári évvel azonos, hanem a szerződés megkötésével indul) teljes összege rendben beérkezzen. Vagyis a futamidő végéig minden évre teljesítsük a vállalt összeget. 

A 25 százalékos szabályra figyelni kell

Hogy az év végére halmozódó befizetéseket elkerüljék, a szabály szerint a harmadik, illetve negyedik negyedévben elhelyezett összeg után járó állami támogatás nem haladhatja meg az adott évre járó támogatás 25-25 százalékát. A befizetési év vége felé tehát nem megoldható, hogy rendezzük a tartozásunkat.

Mi történik, ha sok pénzhez jutunk, érdemes vajon betennünk az LTP-be? Vagy esetleg érdemes ‘túlfizetni’ a naptári év végén adó megspórolás céljából – amikor sokan keresnek optimális befektetési lehetőséget?

Több szerződés is futtatható

Sajnos nem, a meglevő lakástakarékunk nem díjazza, ha többet fizetünk a szerződésben rögzítettnél. Megtehetjük viszont azt, hogy nyitunk egy vagy több új LTP szerződést (családon belüli kedvezményezettel), és oda betesszük illetve szétosztjuk az adott összeget.

Ha ebben gondolkodunk, bár vannak bankszünnapok, a pénzintézetek sok munkahellyel ellentétben a két ünnep közt is nyitva tartanak: még van lehetőségünk a szerződéskötésre.

 

Bevállalják a magyarok a változó kamatozást

Ha lakáshitel, akkor többféle megoldás közül választhatunk, vérmérsékletünk és pénztárcánk szerint. Léteznek fix kamatozású hitelek, gyakran módosuló kamatozások, és viszonylag stabil, de nem végig egyforma törlesztővel működő kölcsönök. Mit lenne érdemes választani a kamatozást tekintve, és mi jellemzi a hazai hiteleseket?

Az összes hitelt nézve az emberek fele, 51 %-a változó kamatozású kölcsön mellett szavaz. A lakáshitel esetében 40 % vállalja be a kockázatot. Ez azt jelenti, hogy kezdetben aránylag jó a törlesztőrészlet, amit fizetünk, ám a gazdaság változásával ez kicsit – vagy nagyon – megváltozhat. Ne feledjük, rengeteg lakáshitelről beszélünk: az év első 10 hónapjában 500 milliárdnyi ilyen kölcsönt vettünk fel. 

A mostani kamatok nehezen mennek lejjebb

Csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy mennyit fizetünk havonta éveken vagy évtizedeken át, ha végig fix kamatozású a konstrukció. A változó kamatozás esetén jó, ha a havi bevételünk nem csökken, illetve nem árt, ha emelkedik, amennyiben felfelé indul el a törlesztő, különben ‘elszáll’ a hitel.

Szerencsére ma már államilag szabályozott, mekkora törlesztőrészlettel indulhat egy hitel a kliens havi jövedelméhez képest. Szemben a régi időkkel, a bank nem egyezhet bele olyan hitelbe, ami nem reális az ügyfél anyagi helyzetéhez képest. Így kisebb az esély arra, hogy akár kamat emelkedés esetén kivitelezhetetlen legyen a törlesztés.

Nem tanultunk túl sokat a devizahitelből

A magyar piacra jelenleg az jellemző, hogy túl nagy a felára a fix hiteleknek, azaz túlontúl meg kell fizetni a biztonságot. Ezért szavaznak sokan arra, hogy kicsi törlesztőrészlettel startolnak, és bíznak abban, hogy a kamatemelkedés nem hoz nagy drágulást.

Ha csak öt vagy tízévente számolják újra a kamatokat, még aránylag biztonságosnak mondható a kölcsön, de ha gyakran igazítják hozzá a bankközi kamatlábhoz, akkor kiszámíthatatlanabb a pénzügyi jövőnk. Épp ezért az előbbi opció a javasoltabb.

Az öt éven túl rögzített kamatú hitelt az összes kliens kb. 28 százaléka, az 1-5 évre rögzítettet kb. 30 százalékuk vállalja be (2017 1.negyedéve alapján). Azaz majdnem ugyanannyian szavaznak a biztonságosabb változatra, mint ahányan a még olcsóbbra, ámde labilisabbra.

A felmérések szerint egyébként azok a családok vesznek fel inkább kockázatosabb hitelt, ahol szűkösebb a havi költségvetés. Azt lehet mondani, akiknek kevesebb a tartaléka, mindent bevállal, csak kölcsönpéznhez jusson. Pedig épp nekik kellene a biztosabb megoldás felé menniük.

Ha rosszul alakulnak a dolgok, szerencsére akkor is van mentőkötél. A hitelkiváltó hitel vagy a hitelváltás mindenkinek a rendelkezésére áll, ha netán túl magasra emelkedik a törlesztő.

Lakáshitel: LTP-n belül, vagy attól függetlenül?

A lakástakarék pénztár könnyen átlátható, egyszerű, mégis rugalmas befektetési forma. Mivel a megszaladt lakásárakhoz képest nem takarítható meg egy szerződéssel kiugróan magas összeg, logikus, hogy ha ingatlanvásárlás a cél, lakáshitel is szükséges lehet. Ezt felvehetjük az LTP keretében, vagy azon kívül. Melyik verzióról mit érdemes tudni?

Felül korlátolt hitel

Az LTP lekörözhetetlen előnye, hogy az állam nagy mértékben kiegészíti az általunk betett pénzt hónapról hónapra. A lakástakarékhoz csatoltan felvehető hitel esetében kissé alacsony a korlát, ugyanis a felvehető hitelkeret nem éri el a 10 millió forintot. Ma, mikor egy másfél szobás ‘stúdiólakás’ is 20 millió felett szárnyal (a jobb kerületekben sokkal), ez csak a költségek egy részét fedezi. 

A megoldást a több, családon belül párhuzamosan futtatott LTP, és az azokhoz csatolt több hitel jelentheti. A megtöbbszörözött lakástakarékok összege, és a többszörös hitelkeret is felhasználható ugyanarra az ingatlanra – legyen a cél vétel, felújítás, átalakítás.

Minél gyorsabban fut le a futamidő, annál olcsóbb

Az, hogy az LTP-hez kapcsolt ún. áthidaló kölcsön kedvezőbb, vagy az, ha külön választunk egy jó konstrukciót, sokmindentől függ, többek közt a választott futamidőtől, keretösszegtől, a saját ügyfél jellemzőinktől.

Egy biztos, az áthidaló kölcsönt – ami nem ugyanaz, mint a lakáscsere áthidaló kölcsön – teljesen máshogy kell visszafizetni, mint a normál lakáshitelt.

LTP és hitel

(forrás: nepszava.hu)

A lakástakarék befizetési időszakban a havi részlet mellett a teljes hitelösszeg után kamatot kell fizetni. Amikor lejár az LTP, betörlesztésre (avagy előtörlesztésre) kerül az összegyűlt összeg, és ez csökkenti a hitelünket.

A lakáskölcsön szakaszban már a megszokott módon kell havi részletet fizetni. Mindez azt jelenti, a befizetési szakaszban drágább a hitelünk, mintha megszokott módon csak – azonos összegű és futamidejű – lakáshitelt törlesztenénk.

Black Friday: érdemes végigvásárolni a hétvégét?

Sokan várják már ősz közepétől a hatalmas árleszállításokkal kecsegtető úgynevezett Black Fridayt, ami nem is egyetlen nap, hanem sok üzletben egy egész hétvége.

A kifejezés 1966-ban született – hol máshol, mint – az USÁ-ban, ahol a Hálaadást (Thanksgiving) követő pénteket nevezték el így. Az Államokban nem a karácsony, hanem a Hálaadás a fő családi ünnep, amikor hazarepül a família apraja-nagyja.

Miután a kötelező bensőséges hétvége letudva, a Black Friday-jel beindul a vásárlási szezon,  immár évtizedek óta. A világban nagyjából 2009-ben, nálunk 2013-ban lett ismert ez az akciós hétvége. A Fekete Péntek tehát szimbolikusan a karácsonyi vásárlások kezdetét jelző pisztolylövés.

És elég hangos pisztolylövés, ugyanis ez az a nap, amikor az egymást letaposó vevőkről elkészülnek a klasszikus videók. Ezekben a napokban fantasztikusan alacsony áron lehet vásárolni, ami sokakat késztet szinte mániákus vásárlásra.

Ne legyen fekete nap nekünk a Black Friday

Ilyenkor valóban vannak olyan akciók, amelyeket érdemes kihasználni. A legjobb, ha erre előre készülve, ha nincs kéznél elég pénzünk, személyi kölcsönnel vértezzük fel magunkat. A könnyen, pár nap alatt felvehető, fedezetet nem igénylő hitel olyan rendkívül kedvező kondíciókkal rendelkezik, hogy visszafizetése biztosan nem fog földhöz verni anyagilag.

Némileg komolyabb kamatot kell visszafizetni az áruhitel esetén, amit helyben is felvehetünk az áruházban. Ezzel kapcsolatban érdemes odafigyelni arra, hogy a hitel minden költségével együtt jöjjünk jobban ki a kedvezményes árú termékkel, mintha teljes összegért vettük volna meg.

Kezdődik
Kezdődik..

(forrás: nlcafe.hu)

Túl kreatív árképzés

Emellett a Fekete Pénteken ne csak a szép 30 %, 50 %, 70 % feliratokat nézzük. Jó tudni, sok esetben szinte a teljes árán kapjuk meg a terméket, ezért egy árösszehasonlító app vagy weboldal nagy segítségünkre lehet, hogy lássuk, megéri-e a vétel.

Van olyan termék, amelynek az ára szépen, hétről hétre kúszni kezd felfelé, ahogy lehullanak októberben a falevelek. Ha két héttel Black Friday előtt nézzük, már rettentő drága, az akciós hétvégén pedig hopp, nagyot zuhan – a pár nappal korábbihoz képest. Pedig a több héttel ezelőtti összegtől nem sokban különbözik. Ezeket a ‘kreatív árképzéseket’ úgy szűrhetjük ki a valódi árleszállítások közül, ha tisztában vagyunk a piaci árakkal.

Hitelkedvezmény – jó hír többgyerekeseknek

Megjelent az a lakáshitel csökkentésével kapcsolatos kormányrendelet, melyet már beharangoztunk egy korábbi cikkünkben is. A hitelkedvezmény tervét először idén májusban jelentette be a kormány, a konkrét rendelet pedig most jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet lényege, hogy a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből, valamint az újonnan felvett lakáscélú hitelekből 1-1 millió forintot elengednek a bankok 2018 után született gyermek esetén. A dolog szépségét kicsit csorbítja, hogy csak a harmadik gyerek esetében jár ez a kedvezmény.

Nem kell a szülőszobáig várni

Akkor is fel tudjuk venni a pénzt, amikor a harmadik bébi még csak úton van (az első 12. hét után), illetve örökbefogadás esetén is jár a bónusz.

A bankok előtörlesztésnek számolják el az egymillió forintot, amit az államtól kapnak meg, az előtörlesztési díjjal nem terhelik meg a hitelfelvevő felet ez esetben.

A törvény most fixálta ezeket a fenti, már ismert információkat, és több újdonság is kiderült, elsősorban az eljárás menetéről.

  • A területi járási hivatalnál tudunk folyamodni a hitelkedvezményért, a hivatal keresi meg a bankot, a kliensek számára mindez díjtalan.
  • Házastársak és élettársak is jogosultak, de csak együtt tudnak kérelmezni. Nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • Ha egy pár kéri a kedvezményt, nem kell minden gyereküknek közösnek lenni – értelemszerűen a harmadik gyermeket kivéve.
  • Az eljárás a kormány határozata szerint igen gyorsan zajlik majd le. Ha megszületik a határozat, hogy jogos az igény a hitelcsökkentésre, négy napon belül már meg is kapja a bank az összeget abból a 17 milliárdos keretösszegből, amit erre a célra hoztak létre.

Újraszámolja a bank a törlesztésünket

Ha a keretösszeget, illetve az elutalt hitelkedvezmény nagyságát megnézzük, az derül ki, 17 ezer gyerekre van ‘méretezve’ a lakáshitel támogatás.

  • Az előtörlesztésként bejövő egymillió forint módosítja a további hiteltörlesztést, a bank a támogatás bejövését követően értesíti az érintetteket, hogy alakulnak a törlesztőrészletek.

Egymillió forintból természetesen nem lehet egy gyereket felnevelni, de ez egy újabb kis támogatás mindazoknak a családosoknak, akik hitelből vennének, vettek lakást, hasonlóan a CSOK-hoz.

Három gyerek - már nagycsalád
Három gyerek – már nagycsalád

(kép forrás: scholastic.com)